Svijet
0

Pakistan: U sukobu ubijeno 37 ekstremista

FENA
Najmanje 37 pobunjenika je ubijeno u napadu ekstremista na jedno vojno utvrđenje u Južnom Waziristanu, nedaleko od granice s Afganistanom, saopćila je u utorak pakistanska vojska na osnovu presretnutih razgovora pobunjenika i vlastitih izvora.

Vojska je ranije u toku dana saopćila da je rano jutros u napadu ekstremista na osmatračnicu u blizini vojnog utvrđenja Ladha poginulo pet njenih pripadnika, dok je sedam ranjeno, a da su pobunjenici pretrpjeli teške gubitke.

Glasnogovornik pobunjenika Maulvi Omar demantirao je da je na njihovoj strani bilo teških gubitaka i dodao da je u napadu ubijeno 10 vojnika, a 13 zarobljeno.

Glasnogovornik pakistanske vojske general-major Athar Abbas negirao je, međutim, da je ijedan vojnik zarobljen.

Napad se podudario s posjetom šefa američkoga Centralnog zapovjedništva admirala Williama Fallona Pakistanu, koji se u utorak u Rawalpindiju sastao s načelnikom generalštaba pakistanske vojske Ashfaqom Kayanijem.

Posjeta admirala Fallona uslijedila je nakon višednevnih sukoba pakistanskih snaga i ekstremista lojalnih Baitullahu Mesudu, talibanskom zapovjedniku, za koga se sumnja da stoji iza organizacije atentata na opozicijsku čelnicu Benazir Bhutto prošlog mjeseca.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf u ponedjeljak je započeo turneju po Evropi kako bi pridobio podršku u trenutku kada Zapad pokazuje izuzetnu zabrinutost zbog nestabilnosti u Pakistanu, koji raspolaže nuklearnim naoružanjem, naveo je Reuters.

Postoje spekulacije da bi izbori u toj zemlji 18. februara mogli biti odgođeni i pored Musharrafovih uvjeravanja da do toga neće doći.

Pripadnici Mesudove grupe su prošle srijede već napali i zauzeli jednu vojnu bazu u regiji. Vojska je tada saopćila da je u sukobu ubijeno devedesetak ekstremista, što je glasnogovornik grupe demantirao.

Vlada u Islamabadu optužuje ekstremiste da pokušavaju destabilizirati zemlju.

Snage sigurnosti su se nekoliko godina borile protiv ekstremista u Sjevernom Waziristanu, planinskoj regiji kojom upravljaju vođe paštunskih plemena i koja nikada nije u potpunosti bila pod kontrolom vlade.