Svijet
0

Pakistan: U požarima u dvije fabrike poginuo 261 radnik

FENA
U požarima u dvije pakistanske fabrike, u gradovima Karači i Lahore, broj žrtava, koji raste iz minuta u minut, popeo se na 261, saopćila je u srijedu policija.

U požaru koji je izbio tokom noći u fabrici odjeće u pakistanskoj luci Karačiju, poginulo je najmanje 236 osoba, dok je u drugom požaru u fabrici obuće u gradu Lahore poginulo najmanje 25, prenije su svjetske agencije.

Šef vatrogasne službe u Karačiju Ehtešam Salim rekao je da je fabrika vrlo opasna, jer je loša gradnja, ima pukotina po zidovima i nema izlaze u slučaju opasnosti.

Većina žrtava u toj fabrici se ugušila, jer radnici nisu mogli da pobjegnu iz prizemlja, dok su neki radnici skakali s viših spratova fabrike.

U požaru u fabrici u Karačiju na desetine osoba je povrijeđeno, a fabrika upošljava oko 450 radnika koji rade u tri smjene.

Vlasnik fabrike u Karačiju je pod istragom u policiji.

Uzrok požara u obje fabrike, zasad, nije poznat.

  • Vlasnici vode mnogo više računa o odjeći nego o radnicima u fabrici, rekao je jedan od zaposlenih Mohamed Pervez, držeći fotografiju svog rođaka, zaposlenog u fabrici, koji se vodi kao nestao.

  • Da nema metalnih rešetaka na prozorima, mnogi životi bili bi spašeni. Fabrika je bila prenatrpana odjećom i tkaninama. Ko god se žalio, dobio bi otkaz, dodao je Pervez.