Novi incident
0

Pakistan: U napadu NATO-a poginulo 15 vojnika

Sarajevo-x.com
Helikopteri NATO-a su otvorili vatru na pakistanske vojnike i pri tome ubili njih petnaest, izjavili su pakistanski zvaničnici.

Incident se dogodio blizu granice s Afganistanom u regiji Mohmand, kada su helikopteri NATO-a letjeli iznad granice sa Afganistanom. Četiri vojnika su povrijeđena, dodali su zvaničnici. Imena zvaničnika nisu otkrivena jer im je zabranjeno komunicirati s medijima. Pakistanska vojska tvrdi da napad nije ničim izazvan.

NATO je priznao da je došlo do incidenta, ali detalji nisu otkriveni.

"Još uvijek prikupljamo informacije o ovom incidentu", rekao je Jason Wagner, glasnogovornik NATO-ove vojne misije.

General John R. Allen, koji je preuzeo komandu nad NATO-om, u četvrtak se susreo sa pakistanskim komadantom vojske, generalom Ashfaqom Parvezom Kayanijem, javlja BBC.

"Razgovarano je o mjerama koje se tiču koordinacije, komunikacije i procedura između pakistanske vojske, ISAF-a i afganistanske vojske. Cilj je poboljšati kontrolu granica na obje strane", navodi se u saopćenju pakistanske vojske.

Pakistanske trupe se bore protiv talibana na najvažnijem dijelu granice. Američke snage napadaju pakistanska plemenska područja u blizini granice s Afganistanom već nekoliko mjeseci.

Američki helikopteri su prošle godine greškom ubili dva pakistanska vojnika u blizini granice. Pakistan je zbog toga privremeno zatvorio granicu i spriječio isporuke trupama NATO-a koje se nalaze u Afganistanu.

Komadant pakistanske vojske Kayani je upozorio SAD da ne vrše samostalne akcije u blizini sjevernog Waziristana.

Prema njegovim riječima, zadatak SAD-a je da stabilizuje Afganistan, a ne da prisiljava Pakistan da napada militantne grupe na granicama. Washington godinama vrši pritisak na Islamabad da se pobrine za problem sa militantima.