Drugi napad u dvije sedmice
0

Pakistan: U napadu na šiitsku manjinu 13 mrtvih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U novom napadu na šiite u utorak na jugozapadu Pakistana, drugom u samo dvije sedmice, bilo je 13 mrtvih , saopćila je policija.

Napadači su otvorili vatru na autobus blizu Quette, glavnog grada pokrajine Balučistan koja se nalazi na granici s Iranom i Afganistanom i u kojoj ima nekoliko sunitskih pobunjeničkih pokreta.

"Četiri napadača na dva motocikla otvorila su vatru na jedan autobus blizu Quette.Trinaest osoba je ubijeno", izjavio je za agenciju AFP Hamid Shakeel, lokalni policijski zvaničnik. Najmanje tri osobe su ranjene.

Polcija je saopćila da su 12 ubijenih osoba bile šiitski muslimani, pripadnici hazarskog naroda, koji su se autobusom vozili od grada Hazarganjija u Quettu.

Lokalne tv-stanice su prikazale autobus u plamenu, pun krvi, s ostacima prtljaga. Zonu su blokirale policija i lokalne paravojne snage.

Više od 400 ljutitih Hazara demonstriralo je zatim ispred bolnice Bolan u Quetti u koju su primljeni ranjeni putnici autobusa, saopćila je policija. Oni su osudili inertnost vlade nesposobne da prekine nasilje i zaštiti manjine.