Na stotine ranjenih
0

Pakistan: U eksploziji autobombe stradalo najmanje 45 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U napadu autobombom na ulazu u šiitsku četvrt u pakistanskoj ekonomskoj prijestolnici Karačiju poginulo je najmanje 45 osoba i stotinjak ranjeno u nedjelju navečer, nepune dvije sedmice prije objave datuma općih izbora u toj zemlji.

Ovo je napad s najvećim brojem žrtava u zadnje tri godine u Karačiju, koji je ionako zahvaćen bespoštednim ratom kriminalnih banda i valom ubistava u prilikama zamršenih političkih, etničkih i ekonomskih sukoba.

Eksplozija u nedjelju navečer dogodila se blizu ulaza u četvrt Abbas u kojoj živi muslimanska šiitska manjina. Policijski izvori dodaju da među poginulima ima i sunita te da tačna meta napada još nije poznata.

"Najmanje je 45 osoba je poginulo i 150 ranjeno. Broj žrtava mogao bi još rasti jer je polovina ranjenih u teškom stanju", rekao je Hashim Zaidi, najviši dužnosnik u Karačiju.

U razornoj eksploziji uništeno je više od stotinu trgovina i stanova, a na nekim zgradama su se urušili balkoni, javio je fotograf AFP-a. Iza prve eksplozije uslijedila je druga.

Ove eksplozije u Karačiju događaju se nepune dvije sedmice prije raspuštanja Narodne skupštine, koje se po ustavu ima provesti najkasnije 16. marta, uoči općih izbora planiranih sredinom maja u toj muslimanskoj zemlji sa 180 miliona stanovnika, od kojih je 20 posto šiita.