Svijet
0

Pakistan: Talibani proglasili primirje

SRNA
Pakistanski talibani proglasili su primirje kako bi nastavili tek započete mirovne pregovore sa vladom, u potezu koji odražava spremnost grupe da sklopi sporazum sa državom. Jedan od vođa grupe rekao je da je primirje na snazi proteklih mjesec dana i da važi za cijelu teritoriju Pakistana.

"Mi ne napadamo pakistansku armiju niti vladine mete kako bi sačuvali mirovni proces", rekao je on kasno sinoć, prenosi AP.

 Američka agencija navodi da je komandant blizak Hakimulahu Mehsudu, vođi talibana. 

Grupa Pakistanski talibani, krovna grupa koja okuplja militante povezane sa Al-Qaidom i koja je stacionirana na sjeverozapadu zemlje u blizini afganistanske granice, odgovorna je za niz krvavih samoubilačkih napada u Pakistanu u posljednje četiri i po godine. Najmanje 35.000 ljudi ubijeno je krvoproliću u toj zemlji.

Mnogo toga ostaje nejasno u vezi sa prirodom mirovnih pregovora i njihovim izgledima za uspjeh. I armija i militanti i ranije su objavljivali lažne informacije, navodi AP.

Prema nekim izvještajima, bilo kakav sporazum pokrio bi samo jedan region na sjeverozapadu zemlje - Južni Vaziristan.

Vjeruje se da su Pakistanski talibani podijeljeni. Veliki broj njihovih vođa i boraca ubijeno je u američkim napadima bespilotnim letjelicama i pakistanskim operacijama u proteklih nekoliko godina.
Neke frakcije i savezničke grupe još uvijek su opredijeljene za rat protiv države i bilo je nekoliko napada pobunjenika u posljednjih mjesec dana.