Svijet
0

Pakistan: Talibani počeli mirovne razgovore s vladom

FENA
Pakistanski talibanski pokret Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), blizak terorističkoj grupi Al-Qaida, vodi mirovne razgovore s pakistanskom vladom, rekli su u ponedjeljak Reutersu talibanski komandant i plemenski posrednik.

"Razgovori su usredsređeni na region Južni Waziristan i mogli bi da se prošire u nastojanju da se postigne sveobuhvatni dogovor. Talibani su postavili nekoliko zahtjeva, uključujući oslobađanje zatvorenika", rekao je talibanski komandant.

Plemenski posrednik je opisao razgovore kao “veoma teške”.

"Mi vodimo razgovore, ali ovo je samo početna faza. Vidjećemo da li će biti napretka, rekao je talibanski komandant, koji je želio da ostane anoniman".

"Sada razgovaramo o regionu Južni Waziristan. Ako razgovori budu uspješni, možemo da razgovaramo o dogovoru za sve plemenske oblasti", dodao je on.

Utvrđenja TTP, saveznika afganistanskih talibana u borbi protiv NATO snaga na čelu sa SAD, nalaze se u plemenskim oblastima duž porozne granice.

Pakistan je pod pritiskom da iskorjeni ekstremiste od kako su američke specijalne snage u maju pronašle i ubile Osamu bin Ladena u jednom pakistanskom gradu, u kome je on očigledno živio godinama.