Svijet
0

Pakistan sutra odlučuje o izborima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izborna komisija Pakistana u utorak će odlučiti da li će parlamentarni izbori zakazani za 8. januar biti odgođeni zbog krize sa kojom se zemlja suočila poslije atentata na lidera opozicije Benazir Bhutto.

Prvobitno je bilo dogovoreno da se u ponedjeljak odlučuje o izborima, ali je to odgođeno jer još nisu stigli izvještaji lokalnih izbornih komisija.

U provinciji Sindih, na jugu zemlje, u kojoj je rođena Benazir Bhutto, bijesni građani su zapalili prostorije izborne komisije, prenijele su agencije.

U Pakistanskoj narodnoj stranci, na čijem su čelu od nedjelje sin i muž Benazir Bhutto - Bilawal Bhutto(19) i Asif Ali Zardari, kažu da su spremni izaći na izbore 8. januara.

Bivši premijer Nawaz Sharif je, međutim, nakon atentata na Benazir Bhutto najavio da će bojkotirati glasanje ukoliko ono bude održano 8. januara.

Pakistan se nakon ubistva na Benazir Bhutto suočio s jednom od najtežih kriza u posljednjih šest decenija. U nemirima poslije atentata dosad je stradalo skoro 50 građana, uglavnom pristalica bivše premijerke.