Svijet
0

Pakistan suočen s naglim rastom cijena osnovnih roba

FENA
Pored rastućeg nasilja, nova koalicijska vlada u Pakistanu također se mora pozabaviti problemom naglog rasta cijena osnovnih potrošačkih dobara. Redovi potrošača u vladinim prodavnicama koji pokušavaju kupiti robe poput jestivog ulja sada su uobičajeni u Pakistanu, gdje je eskalacija fundamentalističkog nasilja uzela težak danak.

Nakon pet godina ekonomskog napretka pod vladom predsjednika Perveza Musharrafa, zvaničnici sada smanjuju procjene ekonomskog rasta u svjetlu nestašica energenata i hrane, posebno brašna i jestivog ulja, piše list Washington Post u utorak.

Parlamentarni izbori prošlog mjeseca održani su u takvom okruženju. Sada, pred koalicijom koju su formirale Pakistanska narodna stranka ubijene bivše premijerke Benazir Bhutto i frakcije Pakistanske muslimanske lige predvođene Nawazom Sharifom, također bivšim premijerom, stoji izazov kako vratiti zemlju na put prosperiteta, piše Post.

Ekonomisti tvrde da pakistanskoj ekonomiji treba naglo povećanje stranih ulaganja, kao i izvoza kako bi se oporavila od negativnih trendova.

Ministar finansija Salman Shah priznao je Postu da su krijumčarenje brašna i rast potrošačkih cijena ozbiljan problem, ali je za to okrivio globalna kretanja.

Ono što, međutim, usložnjava situaciju su hronične nestašice struje koje su skoro uništile brojne tvornice i tekstilnu manufakturu širom Pakistana, pišu novine.