Svijet
0

Pakistan suočen s humanitarnom katastrofom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade civila, koji nisu mogli pobjeći od sukoba između vojske i talibana u dolini Swat, na sjeverozapadu Pakistana, suočava se s "humanitarnom katastrofom", upozorava u utorak međunarodna organizacija Human Right Watch (HRW).

HRW u saopćenju poziva vojsku da omogući civilima da izađu iz zone sukoba, prenosi AFP.

Prije sedmicu dana, ova organizacija za odbranu ljudskih prava, sa sjedištem u New Yorku, osudila je talibane i vojsku da "ubija mnogobrojne civile" u toj zoni, u kojoj se jedni služe njima kao ljudskim štitom dok ih drugi bombarduju.

  • Civili, koji su ostali zatečeni u zoni sukoba doline Swat, suočavaju se s humanitarnom katastrofom. Vojska mora odmah ukinuti policijski sat, koji je nametnula prije sedmicu dana, kako bi oni mogli napustiti tu regiju, navodi se u saopćenju direktora HRW za Aziju Brada Adamsa.

  • Vlada ne smije ostaviti lokalno stanovništvo bez hrane, pitke vode i ljekova i smatrati da je to taktika da se pobijede talibani, istakao je Adams.

HRW smatra da vlada mora poduzeti sve mjere, prije svega da se padobranima dostavlja hrana, pitka voda, ljekovi, kako bi se olakšale patnje stanovništva Swata.

Ova organizacija optužuje talibane da nastavljaju kampanju terora, odrubljujući glave stanovnicima.

HRW navodi također slučaj najmanje 30 civila ubijenih u nedavnom bombardovanju vojske.