Svijet
0

Pakistan: Sahranjeni vojnici poginuli u napadu NATO-a

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Pakistanu su danas sahranjena 24 vojnika, koja su poginula u vazdušnom napdau NATO-a na kontrolni punkt na granici sa Afganistanom.

Komandant pakistanske vojske general Ashfaq Parvez Kayani bio je na čelu povorke ožalošćenih u gradu Peshavaru na sjeverozapadu Pakistana.

Iz NATO-a je saopšteno da postoji velika vjerovatnoća da je letjelica NATO-a odgovorna za napad na granici sa Afganistanom. 

NATO je uputio izvinjenje zbog napada, nazivajući ga tragičnim nenamjernim incidentom, ističući da je istraga u toku.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen naveo je u pismu upućenom pakistanskom premijeru Jusufu Raziju Gilaniju da je "jasno da je neprihvatljivo stradanje pakistanskih vojnika i da je za osudu kao i stradanje pripadnika afganistanskih i međunarodnih snaga".

Rasmusenovo pismo objavljeno je nakon zajedničkog saopštenja američkog ministra odbrane Leona Panete i državnog sekretara Hillary Clinton, koji su  Islamabadu izrazili  svoje "najdublje saučešće zbog gubitaka, naglašavajući važnost partnerstva SAD i Pakistana, koje služi zajedničkom interesu oba naroda".

Pakistan je ljutito reagovao na napad, koji se desio juče u ranim jutarnjim satima na dva udaljena pogranična položaja u plemenskoj oblasti Mohmand.
Pakistan je naredio reviziju cjelokupne saradnje sa SAD i NATO. 

Komitet odbrane na čijem je čelu pakistanski premijer, takođe je donio odluku da prekine linije snabdijevanja NATO-a u Afganistanu. 

Gilani je naglasio da je napad teško kršenje pakistanskog suvereniteta. 

Na sastanku je donesena odluka da vlada izvrši revizija svih programa, aktivnosti i sporazuma o saradnji sa SAD, NATO i ISAF, uključujući diplomatske, političke, vojne i obavještajne. 

U saopćenju nakon sastanka ističe se i da će od SAD biti zatraženo da u roku od 15 dana isprazne vojnu bazu Shamsi, koju je Wahsington koristio za lansiranje bespilotnih letjelica. 

Britanska medijska kuća BBC podsjeća da je Pakistan već iznio sličan zahtjev tako da postoji velika mogućnost da je baza već istražnjena. BBC navodi da sve ukazuje da izvještaji, koji pristižu iz te zemlje, potvrđuju da nije dozvoljen prolaz vozilima NATO na dva pakistanska granična prelaza sa Afganistanom, Torkam i Chaman. 
Analitičari navode da bi ova greška skupo mogla da košta NATO, koji veoma mnogo zavisi od tranzita preko Pakistana i preko kojeg se snabdjevaju vojnici u Afganistanu.