Osudili napade u Indiji
0

Pakistan ponudio saradnju protiv terorizma

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistan je u četvrtak osudio terorističke napade na indijski grad Mumbai u kojima je poginula najmanje 101 osoba i obećao punu podršku i saradnju u borbi protiv terorizma.

Indija je u prošlosti optuživala elemente iz Pakistana za podršku islamskim radikalima koji se bore protiv indijskih snaga u spornoj regiji Kašmira i za saučesništvo u bombaškim napadima u drugim dijelovima Indije.

U odvojenim izjavama, predsjednik Asif Ali Zardari i premijer Yousuf Raza Gilani osudili su napade u Mumbaiju, javila je državna novinska agencija APP.

"Predsjednik Zardari naglasio je potrebu za poduzimanjem strogih mjera na iskorjenjivanju terorizma i ekstremizma iz regije", javila je pakistanska agencija, prenosi Reuters.

Gilani je također oštro osudio nasilje i kazao da se Pakistan protivi terorizmu, navodi vlada u saopćenju. Zardari, udovac bivše premijerke Benazir Bhutto, i Gilani došli su na vlast nakon februarskih izbora na kojima je obnovljena demokratska civilna vlast.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi doputovao je u Indiju u srijedu u četverodnevnu posjetu koja bi uključivala razgovore nuklearnih suparnika o prelaznom četverogodišnjem mirovnom procesu.

Glavna tačka sporenja između dvije zemlje je himalajska regija Kašmir na koju obje zemlje tvrde da polažu pravo u potpunosti, ali vladaju samo njenim dijelovima. Pakistan pruža političku podršku, kako ih naziva, borcima za slobodu u većinski muslimanskom Kašmiru, ali negira da podržava terorizam.

Qureshi navodi u saopćenju za javnost da je užasnut i šokiran "barbarskim" napadima u Mumbaiju.

Spominjući nedavni val napada u Pakistanu, uključujući samoubilački napad kamionom bombom na jedan od najvećih hotela u Islamabadu u septembru, Qureshi je izjavio da sva civcilizirana društva moraju zajedno raditi u borbi protiv terorizma.

Qureshi je izjavio da je u razgovorima s indijskim kolegama u srijedu govorio o potrebi da dvije zemlje osnaže zajedničlke napore protiv militanata i predložio je uspostavu vruće telefonske linije između obavještajnih šefova dvije zemlje.

"Pakistan nudi punu podršku i saradnju kako bi se borili protiv ove pošasti", izjavio je Qureshi.