Svijet
0

Pakistan ponovo izdao nalog za hapšenje Musharrafa

FENA
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Sud u Pakistanu ponovo je izdao nalog za hapšenje bivšeg predsjednika Perveza Musharrafa zbog umiješanosti u ubistvo nekadašnje premijerka Benazir Butho 2007. godine.

"Prošle sedmice sud je ponovo izdao nalog za hapšenje koji nismo mogli uručiti u Musharrafovoj rezidenciji u Islamabadu i rečeno nam je da on tu ne živi. Danas je sud ponovo izdao nalog i zakazao novo saslušanje za 5. mart", izjavio je specijalni tužilac Chodri Zulfikar Ali za AFP.

Musharraf, koji je u vrijeme ubistva premijerke Butho bio predsjednik Pakistana, nalazi se u egzilu u Londonu.

"Nemamo njegovu adresu, ali smo putem medija i zvaničnika saznali da se nalazi u Velikoj Britaniji. Nabavit ćemo njegovu adresu i na njoj uručiti nalog", rekao je tužilac.

Prošle sedmice pakistanski sud je izdao nalog za hapšenje bez mogućnosti kaucije u skladu sa kojim j Musharraf pred sudom trebalo da se pojavi danas, ali je njegov glasnogovornik u Londonu kazao da je potjernica koja je za njim raspisana "potpuno smiješna".

Pakistanska policija je u decembru uhapsila dva viša policijska zvaničnika zbog navodnog zanemarivanja službene dužnosti prilikom ubistva Butho 27. decembra 2007.

Butho je ubijena u napadu bombaša samoubice u Rawalpindiju pošto se obratila pristalicama na predizbornom skupu. Ona se dva mjeseca prije ubistva vratila iz egzila i uključila u trku za predsjedničko mjesto.

Njen udovac, predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari, pobijedio je na izborima u februaru 2008. godine.