Svijet
0

Pakistan pomogao Londonu da osujeti teroristički napad

FENA
Pakistanska obavještajna služba pomogla je britanskim sigurnosnim agencijama da otkriju teroriste koji su planirali raznijeti avione na letovima od Velike Britanije do SAD-a i uhapsila je dvojicu ili trojicu osumnjičenih na svojoj teritoriji prethodnih dana, saopćila je sinoć pakistanska vlada.

"Pakistan je odigrao veoma važnu ulogu u otkrivanju ove teroritičke mreže", istakla je predstavnica za štampu Ministarstva vanjskih poslova Pakistana Tasnim Aslam.

Ona je dodala da je saradnja s britanskim vlastima u ovom slučaju trajala izvjesno vrijeme i da je u Pakistanu uhapšeno nekoliko osoba.

Aslam nije precizirala koliko je ljudi uhapšeno i kada, ali je neimenovani zvaničnik u pakistanskoj vladi izjavio da su uhapšene dvije ili tri osobe prije nekoliko dana u pakistanskim gradovima Lahore i Karači, prenio je AP.

Nešto ranije, neimenovani pripadnik pakistanske obavještajne službe izjavio je da je jedan ekstremist, uhapšen u blizini pakistanske granice s Afganistanom prije nekoliko sedmica, dao informacije koje su dovele do otkrivanja zavjere i pomogle britanskim vlastima da uhapse osumnjičene u Britaniji.

Britanska policija i pripadnici obavještajnih službi uhapsili su 24 osobe osumnjičene da su namjeravali istovremeno raznijeti nekoliko aviona tako što bi aktivirali tečni eksploziv u svom ručnom prtljagu.

Neimenovani pripadnik britanske policije rekao je da postoji sumnja da su uhapšeni teroristi britanski državljani, ali još nije izvjesno da li svi imaju državljanstvo Velike Britanije.