Svijet
30

Pakistan: Plemensko vijeće naredilo mučenje i brutalno ubistvo tinejdžerke Ambreen

Klix.ba
Ambreen je imala samo 16 godina i bila je deveti razred. Htjela je pomoći komšinici i njenom dečku da pobjegnu. Zbog toga je izvučena iz svog doma, ubrizgan joj je sedativ, zadavljena je, vezana strpana u kombi, a zatim spaljena, saopćili su pakistanski zvaničnici.

Više od deset ljudi je uhapšeno zbog brutalnog i barbarskog ubijanja, uključujući i majku žrtve, izjavila je policija u Abbottabadu, u sjevernoj pokrajini Khyber Pahtunva. Rekli su da je smrt bila naređena od plemenskog vijeća.

"Naređenje je došlo nakon što je Ambreenina komšinica, Saima, pobjegla sa svojim dečkom 22. aprila", rekao je policajac Khurram Rasheed.

Njeno ubistvo je naredilo 15-članova plemenskog vijeća ili Jirge, koji su se okupili kako bi istražili bjekstvo, rekao je službenik. Policija je saopćila da su neki bili i članovi porodice djevojke koja je pobjegla.

Ambreen je oteta, zadavljena sa užadima i vezana za posljednje sjedište kombija, koji je poslije zapaljen, saopćila je policija. Ambreenina majka je uhapšena zajedno s 13 članova Jirga, jer je navodno znala za upozorenje da će joj kćerka biti ubijena, a nije upozorila vlasti, dodao je Rasheed.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif je oštro osudio ubistvo.

"Takav barbarski čin ne da je samo antiislamski, već je i nehuman", rekao je Nawaz Sharif u saopćenju.

"Krivci moraju biti izvedeni pred lice pravde bez odlaganja. Prihvatanje takvih djela u društvu je neprihvatljivo. Zločince treba kazniti“, dodao je.