Svijet
0

Pakistan: Oslobođen nakon što je 35 godina čekao izvršenje smrtne kazne

FENA
Indijac Kashmir Singh (60), koji je u pakistanskom zatvoru u Lahoreu proveo 35 godina čekajući na izvršenje smrtne kazne na koju je bio osuđen zbog špijunaže, oslobođen je u ponedjeljak nakon što ga je pomilovao pakistanski predsjednik Pervez Musharraf.

Singh je uhapšen 1973. godine u Rawalpindiju pri pokušaju krijumčarenja robe iz Pakistana u Indiju i na vojnom sudu bio osuđen na smrt.

On se danas vratio kući kao slobodan čovjek svojoj ženi i djeci koju je posljednji put vidio kada su bila sasvim mala.

Nekoliko stotina ljudi pridružilo se njegovoj porodici na granici između Pakistana i sjeverne indijske države Pendžab, prenosi agencija Reuters.

U zatočeništvu je Singh, inače indijski sik, prešao na islam i promijenio ime u Ibrahim. Upravo to vjersko preobraženje pobudilo je pažnju nekih pakistanskih organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su izvršile pritisak na vladu u Islamabadu da ga oslobodi.

"Sada se smijem, a ne sjećam se kada sam se posljednji put ovako smijao", kazao je Singh, kojeg za 35 godina niko od porodice ni prijatelja nije posjetio.

"Nisam mrtav. Nada me je održala u životu i sve što želim je da se vratim u svoje selo u Pendžabu", dodao je on.

Stotine Pakistanaca i Indijaca godinama čame u zatvorima u obje zemlje. Među njima ima dosta ribara čija je jedina krivica to što su slučajno zašli u tuđe teritorijalne vode.