Asif Ali Zardari
0

'Pakistan neće pregovarati s talibanima'

FENA
Pakistan neće pregovarati s talibanima, ni sada ni ubuduće, izjavio je pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari, dodavši da "nemaju pravo na neuspjeh" u borbi protiv terorizma.

"To je borba za egzistenciju. Ako izgubimo, i svijet gubi. Nemamo pravo na neuspjeh", rekao je predsjednik na tribini objavljenoj u izdanju Wall Street Journala od srijede.

"Nismo pregovarali i nećemo pregovarati s talibanskim ekstremistima i teroristima", rekao je on, dan nakon napada iz automatskih pušaka i uz pomoć bombi u Lahoreu na ekipu igrača kriketa Šri Lanke u kojem je ubijeno osam osoba.

U Lahoreu, drugom gradu Pakistana, blizu indijske granice, pokrenuta je prava hajka za počiniocima napada u kojemu je poginulo šest policajaca i dva civila, a sedam igrača kriketa povrijeđeno.

"Vjernici s kojima smo mi u kontaktu nisu talibani", rekao je predsjednik, naglasivši da je Pakistan jasno rekao vjerskim vođama da su "odgovorni za lociranje talibana i drugih pobunjenika".

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo sastankom od prošle sedmice u Washingtonu s visokim američkim, pakistanskim i afganistanskim dužnosnicima, ocjenjujući da se radi o "odlučujućem koraku u ratu protiv terorizma i fanatizma u južnoj i centralnoj Aziji i u odnosima dviju susjednih zemalja".