Svijet
0

Pakistan neće dozvoliti prisustvo stranih trupa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanske vlasti će podržavati američku koaliciju u borbi protiv Al Qaide i talibana, ali neće dozvoliti djelovanje stranih trupa na svojoj teritoriji, rekao je premijer Jusuf Raza Gillani.

Premijer Gillani je govorio u trenutku sve većih strahovanja da bi Sjedinjene Američke Države mogle da preduzmu jednostranu akciju protiv pobunjenika stacioniranih duž granice Pakistana s Afganistanom.

"Međunarodni rat protiv terorizma je naš sopstveni rat. Ipak, nećemo praviti kompromise kada je u pitanju suverenitet Pakistana. Nijednoj stranoj sili neće biti dopušteno da djeluje na pakistanskoj teritoriji. Svaku odluku i svaku akciju u granicama svoje zemlje provest ćemo sami," naglasio je Gillani u televizijskom obraćanju naciji, povodom tri i po godine rada civilne koalicione vlade, prenosi Reuters.

Zvaničnici pakistanskih obavještajnih službi i stanovnici pograničnih područja tvrde da su u oblastima sjevernog Vaziristana i afganistanske provincije Kost prošle sedmice primjetili veliki priliv stranih vojnika koji su počeli izgradnju bunkera duž granice.

Američki predsjednik George W. Bush rekao je ove sedmice da je zabrinut zbog prisustva pripadnika međunarodne terorističke mreže Al Qaide u Pakistanu, o čemu će s Gillanijem razgovarati 28. jula u Washingtonu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai optužio je pakistanske sigurnosne službe da stoje iza serije napada u njegovoj zemlji, uključujući i nedavni samoubilački napad na indijsku ambasadu u Kabulu, u kojem je ubijeno 58 ljudi.

Pakistan prolazi kroz neisvjestan period tranzicije ka civilnoj vlasti, u kojoj predsjednik Pervez Musharraf, penzionirani general ima sve manje ovlašćenja u odnosu na vladu, podsjetio je Reuters.

Međutim, vladajuća koalicija, koju predvodi stranka ubijene premijerke Benazir Bhutto, suočena je sa mnogobrojnim problemima, među kojima su i borba protiv islamskih ekstremista, loše stanje u ekonomiji ili nedostatak električne energije.

Gillani je najavio da će naredni sastanak lidera koalicije biti održan sljedeće sedmice, uoči njegove posjete SAD.