Svijet
0

Pakistan neće dozvoliti akcije stranih trupa u zemlji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistan neće dozvoliti nijednoj zemlji da izvodi vojne operacije na njegovoj teritoriji, saopćile su danas vlasti, odbacivši navode da SAD razmišlja o tome da svojim snagama dozvole da djeluju u Pakistanu.

New York Times je jučer objavio da Washington razmatra mogućnost da odobri agresivne vojne operacije Centralne obavještajne agencije (CIA) i vojske u Pakistanu zbog izvještaja obavještajnih službi da Al-Qaida i talibani namjeravaju da pojačaju akcije kako bi dodatno destabilizirali tu zemlju.

Vlada u Islamabadu i pakistanska vojska odbacili su izvještaj američkog dnevnika i poručili da neće odobriti takve akcije, prenio je Reuters.

"Pakistanski stav prema ratu protiv terorizma potpuno je jasan: akcije na teritoriji Pakistana mogu da preduzimaju samo pakistanska vojska i pakistanske sigurnosne agencije", izjavio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Muhamed Sadik.

"Nijednoj drugoj zemlji neće biti dozvoljeno da provodi operacije u Pakistanu. O tome je odlučeno na najvišem nivou", naglasio je Sadik.

Portparol pakistanske vojske general-major Vahid Aršad također je odbacio novinske navode kao neistinite i poručio da nikakva američka vojna akcija, ni javna ni tajna, neće biti dozvoljena.

Područje na sjeveru Pakistana, koje se graniči sa Afganistanom, pod kontrolom je plemena i predstavlja "raj" za članove Al-Qaide i talibanske borce koji su pobjegli iz Afganistana poslije američke invazije 2001. godine. Pakistanske snage sigurnosti od tada se bore protiv ekstremista, a predsjednik Pervez Musharraf je glavni saveznik SAD u regionu u borbi protiv terorizma.

Vlasti u Islamabadu strahuju da bi, ako odobre akcije stranih trupa na svojoj teritoriji, izazvale žestok otpor paštunskih plemena.