Svijet
15

Pakistan: Napadači pucali u vojnoj školi, oko 20 mrtvih, 500 zarobljenih

Klix.ba
U talibanskom napadu na vojnu školu u pakistanskom gradu Peshawaru naoružani napadači su ubili najmanje 20 osoba, a 500 su zarobili.
Foto: EPA
Foto: EPA

Najmanje čšest militanata u zaštitarskim uniformama su ušli u školu, nakon čega se čula pucnjava, rekli su medijima pakistanski zvaničnici.

Najmanje 20 osoba je ubijeno, uključujući 16 učenika, a 36 osoba je povrijeđeno nakon što su talibanski militanti ušli u vojnu školu u sjeverozapadnom pakistanskom gradu Peshawaru.

Napad je započeo ulaskom militanata u školu u ranim jutarnjim satima, nakon čega su počeli nasumično pucati. Vojska je ubrzo stigla na mjesto događaja i razmijenila vatru s napadačima. Ispred škole je u međuvremenu odijeknula snažna eksplozija.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Radi se o javnoj vojnoj školi, koju pohađaju djeca vojnih oficira. Napad na nevinu djecu je naveći zločin i to nije prihvatljivo. Ovo je možda reakcija na vojne operacije protiv terorista u Sjevernom Waziristanu", izjavio je Mustaq Ghani, glasnogovornik provincijske vlade Khyber Pakhtunkhwa.

"Vidio sam djecu kako padaju, plaču i vrište. Pao sam i ja, vidio sam da sam ranjen. Bilo je mnogo ranjenih, krvi je bilo svugdje", dodao je Jamal.

Talibanski glasnogovornik Mohammed Khurasani je potvrdio da Talibani preuzimaju odgovornost za ovaj napad, koji je osveta za ubistva talibanskih članova.

Glasnogovornik bolnice "Lady Reading", Jamil Shah, rekao je da je ranjeno 36 osoba. Među ranjenim su dva učitelja, a ostalo su učenici. jedan od ranjenih studenata, Abdullah Jamal, izjavio je da je napad počeo kada je on sa ostalim učenicima učio o prvoj pomoći.

Peshawar je već dugo meta napada militanata.

Pakistanska vojska izvodi velike operacije protiv talibanskih militanata u Sjevernom Waziristanu.