Izvještaj
0

Pakistan: Najmanje 943 žene ubijene zbog kaljanja časti

FENA
Najmanje 943 pakistanske žene i djevojke ubijene su prošle godine jer su okaljale čast porodice, saopćila je u četvrtak Komisija za ljudska prava Pakistana, prenosi AFP.

Statistika je istakla porast nasilja kojem su izložene mnoge žene u konzervativnoj muslimanskoj državi, u kojoj se često tretiraju kao građani drugog reda i gdje ne postoji zakon protiv porodičnog nasilja, podsjeća AFP.

Uprkos napretku u boljoj zaštiti ljudskih prava, aktivisti Komisije kažu da vlada treba da uradi više i da sudski goni ubice u slučajevima koje u velikom broju policija odbacuje, a karakteriše ih kao privatne, porodične stvari.

"Najmanje 943 žene su ubijene zbog odbrane porodične časti, a od tog broja 93 osobe su bile maloljetne", piše u godišnjem izvještaju vodeće agencije u Pakistanu za zaštitu ljudskih prava.

Među žrtvama su sedam hrišćanki i jedna hinduistkinja.

U 2010, godini, Komisija je registrovala 791 slučaj "ubistva zbog časti".

Oko 595 žena, ubijene u 2011. godine, optuženo je da su imale "nezakonitu vezu", a 219 se udalo bez saglasnosti.

Neke žrtve su silovane pojedinačno ili grupno, prije nego što su ubijene, navela je Komisija.

Većinu žena ubili su braća i supruzi. Samo 20 od 943 ubijene žene je dobilo ljekarsku pomoć prije nego što su umrle, piše u izvještaju.

Uprkos povećanom broju ubistava žena, aktivisti su pohvalili parlament jer je usvojio zakon čiji je cilj da poveća zaštitu žena od maltretiranja.

Grupe za ljudska prava kažu da vlada treba da učini više kako bi žene koje su predmet nasilja, maltretiranja i diskriminacije, imale veći pristup pravdi.

Prošle godine, belgijski sud osudio je četiri člana jedne pakistanske porodice na zatvorske kazne zbog ubistva kćerke, koja je živjela s jednim Belgijancem a odbila je da sklopi brak s unaprijed odabranim mladoženjom kojeg joj je namijenila porodica.