Svijet
1

Pakistan: Musharrafu potrebna hitna operacija srca

Anadolija
Pervez Musharraf  (Foto: AFP)
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Generalu Pervezu Musharrafu odmah je potrebno liječenje srčane bolesti, navodi se u sudskom medicinskom izvještaju objavljenom u petak. 

Vojni ljekar, general Imran Majeed, sproveo je ispitivanje zajedno sa četiri člana medicinskog odbora i dijagnosticirao da Musharafa treba hitno podvrgnuti operaciji lijeve srčane arterije ili će "pretrpjeti ozbiljan srčani udar usljed stresa".

Prema izvještaju, Musharraf se radije želi operisati u inostranstvu nego u Pakistanu.

Musharrafovo saslušanje odgođeno je za 29. januar nakon što se nije pojavio pred sudom zbog zdravstvenih problema. 

Sud je najavio unakrsno ispitivanje medicinske komisije tokom slijedećeg saslušanja.

U medicinskom izvještaju se ne navodi da li će bivši vojni diktator biti u stanju da se pojavi na sudu, iako se komisija trebala sastati 16. januara kako bi raspravila da li Musharrafovo zdravstveno stanje to dozvoljava.

Glavni tužilac Akram Shaikh rekao je da se u izvještaju ne spominje da se generalova bolest ne može liječiti u Pakistanu.

U skladu s tim, dodao je, molba odbrane da mu se dozvoli liječenje u inostrantsvu će biti odbijena. U svakom slučaju, sud je zaledio usvajanje medicinskog izvještaja do 29. januara. 

General Musharraf, kojem se sudi za veleizdaju zbog proglašavanja vanrednog stanja u zemlji i suspendovanja ustava 2007. godine, pretrpio je srčani udar 2. januara 2014. na putu do suda kada je trebalo biti održano njegovo saslušanje, što je bilo 12. uzastopni put da se on nije pojavio na suđenju.