Svijet
0

Pakistan: Musharraf ukinuo vanredno stanje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pakistanski predsjednik general Pervez Musharraf ukinuo je u subotu vanredno stanje u zemlji koje je uveo prije šest sedmica, navodi se u saopćenju ureda predsjednika.

Ministar za informiranje Nisar Memon je rekao da je u pitanju "historijski dan" za Pakistan i da će parlamentrani izbori u toj državi idućeg mjeseca učvrstiti njen povratak demokratiji.

"Prijelazna vlada je pod zakletvom da održi slobodne, transparentne i nepristrane izbore, kako bi državu vratila na pravi kolosijek", rekao je Memon.

Musharraf, koji treba da se obrati naciji u subotu uvečer, i dalje se suočava s kritikama u domovini i u inozemstvu da bi izbori 8. januara mogli biti neregularni.

Samo dan prije očekivanog ukidanja vanrednog stanja predsjednik je izmijenio nekoliko članova ustava kako bi obezbijedio legalno pokriće za mjere koje je poduzeo tokom vanrednog stanja, navela je DPA.

"Predsjednik je predstavio nekoliko amandmana na ustav, poput onog u kome stoji da svim višim sucima koji nisu položili zakletvu tokom vanrednog stanja prestaje funkcija", saopćio je kasno u petak državni tužilac Malik Mohammad Kayum.

Navodeći kao razlog porast nasilja ekstremista, Musharraf je 3. novembra uveo vanredno stanje, suspendirao ustav i smijenio veliki broj sudaca Vrhovnog suda kako bi spriječio mogućnost da oni ospore njegov reizbor na funkciju predsednika, koji su novopostavljeni suci glatko odobrili, naveo je Associated Press.

Opozicijska stranka premijera Nawaza Sharifa odbacila je potez predsjednika kao beznačajan.

"Ukidanje vanrednog stanja bez vraćanja na dužnost sudaca koji su otpušteni 3. novembra nema stvarni značaj", rekao je glasnogovornik Pakistanske muslimanske lige Ahsan Iqbal.

"To je kao ubica koji preda oružje nakon što je počinio zločin i potom tvrdi da mu je oprošteno", dodao je Iqbal.

Glavne opozicijske stranke - Pakistanska narodna stranka Benazir Bhutto i Sharifova Pakistanska muslimanska liga najavile su bojkot parlamentarnih izbora navodeći da Musharafova vlada uveliko radi na tome da rezultati izbora ponovo budu u njegovu korist.

Bhutto i Sharif su također najavili masovne demonstracije ako budu smatrali da su izbori namješteni.