Svijet
0

Pakistan: Musharraf proglasio vanredno stanje

FENA
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf proglasio je u subotu vanredno stanje, javlja državna televizija, dok stižu izvještaji da je policija okružila Vrhovni sud. Vjeruje se da se sudije nalaze u zgradi u Islamabadu, javlja BBC.

Vojska se nalazi u državnoj televiziji i na radiju, dok su nezavisni kanali prekinuli emitovanje programa.

General Musharraf čeka odluku vrhovnog suda na pitanje da li je ispunjavao uslove kada se kandidovao za izbore prošlog mjeseca dok ostaje i na čelu vojske.

Pakistan je pogođen političkim previranjima posljednjih mjeseci, a sigurnosne snage pretrpjele su seriju napada protalibanskih militanata koji se protive predsjednikovoj podršci američkom "ratu protiv terorizma".

Dopisnica BBC-a Barbara Plett u subotu izvještava iz Islamabada da unutar vlade rastu strahovanja da bi Vrhovni sud mogao presuditi protiv Musharrafa.

Fiksna i mobilna telefonija ne funkcioniše u Islamabadu, kažu izvještaji. Privatni kanali Geo News i Dawn News ranije su citirali neimenovane izvore koji su kazali da je vlada odlučila da proglasi vanredno stanje. Kratko nakon toga prestali su sa emitovanjem.

Jedna TV stanica javila je da bi vanredno stanje moglo uključivati i suspenziju ustava. Parlamentarni izbori su zakazani za januar i nije jasno da li će se održati. Bivša premijerka Benazir Bhutto koja se nedavno vratila u zemlju kako bi vodila svoju partiju na izborima, nakon godina egzila, nalazi se u Dubaiju u privatnoj posjeti.