Svijet
0

Pakistan: Izbori obilježeni islamističkim prijetnjama i krizom u zemlji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 80 miliona Pakistanaca u ponedjeljak bi trebalo izaći na parlamentarne izbore koji će biti ključni za tu jedinu muslimansku nuklearnu silu u svijetu, usred duboke političke krize i niza napada što su ih u zadnjih godinu dana počinili ekstremisti bliski Al-Qaidi, prenose agencije.

Izborna kampanja je završila u subotu u krvi - 46 osoba poginulo je, a oko stotinu ih je ranjeno u samoubilačkom napadu na sjeverozapadu zemlje. To je napad s najviše žrtava od početka godine i nakon ubistva, krajem decembra, opozicijske čelnice Benazir Bhutto.

Posmatrači parlamentarnih i lokalnih izbora koji će se održati u ponedjeljak smatraju ključnima za tu islamsku republiku u kojoj živi 160 miliona stanovnika, a koja je već mjesecima pod pojačanim nadzorom međunarodne zajednice, prenio je Reuters.

Sjedinjene Države, zabrinute zbog nasilja, pojačale su pritisak na aktualnog predsjednika Perveza Musharrafa, ključnog američkog saveznika u "ratu protiv terorizma".

Washington smatra da fundamentalisti prijete stabilnosti u regiji, a Al-Qaida i talibani strateški su razmjestili svoje snage u područjima u kojima žive plemena na sjeverozapadnom pograničnom području s Afganistanom.

"Idealan" scenarij kakav su priželjkivali i zamišljali Amerikanci pokvarilo je ubistvo Benazir Bhutto 27. decembra prošle godine, nakon što je Musharraf, pod američkim pritiskom, pregovarao o podjeli vlasti između njega i Bhutto na izborima koji su se trebali održati 8. januara, izvijestio je DPA.

Održavanje izbora odgođeno je za 18. februar. Vlasti su širom zemlje razmjestile 81.000 vojnika koji bi trebali zajamčiti sigurno održavanje izbora na 64.000 biračkih mjesta i sigurnost hiljadama međunarodnih promatrača te novinarima.

"Nikad prije lokalni i strani promatrači nisu bili prisiljeni držati čvršće palčeve da sve dobro prođe kao ovaj put. Previše je onih koji bi željeli da izbori krenu pogrešnim smjerom. Ni međunarodna zajednica nije posve sigurna u stvarne namjere pakistanske vlade nakon povratka zemlje u demokratiju", napisao je kolumnist današnjeg Sunday's Daily Timesa.

Na izbore bi u ponedjeljak u 8.00 sati po lokalnom vremenu trebalo izaći 80 miliona registriranih birača.