Terorizam
0

Pakistan i SAD će formirati zajednički tim

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistan i Sjedinjene Države formirat će "zajednički tim" koji će raditi na reviziji strategije za borbu protiv terorizma, a koji će predvoditi izaslanik Baracka Obame za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke i šef pakistanske diplomatije Shah Mehmood Qureshi.

Qureshi je najavio formiranje ove "ekipe" nakon susreta s Holbrookeom u Islamabadu, u okviru njegove prve regionalne turneje koja se odnosi na sukobe u Afganistanu i na borbu protiv talibana i Al-Qaide koji su obnovili svoje snage u plemenskim zonama na sjeverozapadu Pakistana, uz granicu s Afganistanom.

Pakistan, ključni saveznik SAD-a u njegovom "ratu protiv terorizma" od kraja 2001. godine, iskoristio je posjetu Richarda Holbrookea da protestira, još jedanput, protiv čestih američkih raketiranja kadrova Al-Qaide i talibana na sjeverozapadu Pakistana, koja ponekad ne štede ni civile, javio je AFP.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani "je insistirao na činjenici da bi Obamina administracija trebalo da razmotri američku politiku upada na pakistanski teritorij, jer su takve akcije kontraproduktivne i pothranjuju antiamerikanizam u toj zoni, a u isto vrijeme dovode u pitanje javnu podršku antiterorističkoj borbi", navodi se u saopćenju koje je izdao Gilanijev kabinet nakon susreta s Holbrookeom.