Svijet
0

Pakistan i Indija započeli antiterorističke razgovore

FENA
Visoki pakistanski i indijski zvaničnici započeli su dvodnevne ključne razgovore u Islamabadu čiji će fokus biti antiteroristička saradnja i rješavanje problema krijumčarenja narkotika.

Ministar unutrašnjih poslova Indije R K Singh predvodi 12-članu delegaciju svoje zemlje, prenijela je Xinhua.

Singh je novinarima, prije zvaničnog početka razgovora, rekao da će indijska strana potaknuti pitanje istrage napada u Mumbaiju 2008.

Indija je za napad okrivila pakistansku grupu Laškar-e-Taiba (LeT), koja se trenutno vodi pod novim imenom "Džemat-ud-Dava".

On kaže da Indija nije zadovoljna sporim tokom istrage i suđenjem osumnjičenih u Pakistanu.

Sedam pakistanskih državljana, uključujući zapovjednika operacija LeT-a Zakjura Remana Lahvija, optuženi su za planiranje, finansiranje i izvršenja napada u kojima je stradalo 166 osoba u novembru 2008.

Pakistanska sudska delegacija posjetila je Mumbai u martu, prikupila dokaze i snimila izjave ključnih indijskih zvaničnika.

Pakistanski tim koji predvodi ministar unutrašnjih poslova Hvaja Sidik Ekbar, koji je dočekao indijsku delegaciju, pozvao je na dijalog kako bi se okončali svi sporovi.

On je istakao potrebu za mirom i stabilnošću u regiji i kazao da je uloga i saradnja obje zemlje ključna za postizanje tog cilja.

Izvori kažu da će pakistanska strana tražiti od Indije da poduzme akciju protiv odgovornih za bombaške napade na pakistanski voz 2007. u kojem je poginulo najmanje 70 osoba, uključujći 42 Pakistanca.

Posljednji krug razgovora između ministarstava unutrašnjih poslova dvije države održan je u New Delhiju u martu prošle godine.