Svijet
0

Pakistan: Eksplozivom uništen dio zida oko Crvene džamije

FENA
Pakistanske snage sigurnosti koje su opkolile Crvenu džamiju u Islamabadu uništile su u noći sa subote na nedjelju eksplozivom dio zida oko zdanja, izjavio je dužnosnik za sigurnost.

Snage sigurnosti također su razmijenile tokom večeri u subotu intenzivnu vatru s islamistima koji su se nalazili unutra, kazao je fotograf na licu mjesta.

"Snage sigurnosti raznijele su eksplozivom dio zida kako bi omogućile ljudima unutra da izađu ako žele", kazao je dužnosnik.

Osobe u džamiji koje bi željele iz nje izaći riskiraju da ih ubiju studenti ako se pokušaju popeti na zid koji okružuje zdanje, visine preko dva metra, objasnio je. Stvaranje pukotine u zidu omogućava snagama sigurnosti jasniji uvid u situaciju.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf ranije je zaprijetio da će poubijati sljedbenike radikalnog imama koji je najavio da će on i njegovi suborci radije umrijeti nego se predati.

Eksplozije i puškaranje čuli su se cijeli dan u subotu, prenijele su agencije. Musharraf je rekao da se njegova vlada suzdržava zbog žena i djece u džamiji.

Vladini podaci kažu da je od utorka poginulo 19 ljudi, a imam Ghazi je za privatnu televiziju Geo rekao da su vladine snage u petak ubile troje, a ukupno više od 80 učenika zatočenih u Crvenoj džamiji. Taj podatak novinske agencije nisu mogle provjeriti.