Times od India
0

Pakistan dokazano umiješan u napade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indijska vlada ima dokaze, od kojih je neke dobila i od američkoga Federalnog istražnog biroa (FBI), da je pakistanska vojna obavještajna služba (ISI) umiješana u nedavne napade u Mumbaiju, u kojima je najmanje 171 osoba ubijena, objavila je u petak indijska štampa.

"Veza s ISI-jem je jasna", naveo je list Times of India pozivajući se na neimenovane izvore indijske obavještajne službe.

List navodi da su u istrazi utvrđena imena onih koji su obučavali napadače i otkrivene lokacije gdje su oni obučavani, a obučavali su ih, kako se vjeruje, pakistanski vojnici ili pripadnici ISI-ja.

Jedini uhapšeni napadač, Azam Amir Kasav (21), rekao je tokom saslušanja da je bio u četiri kampa za obuku u Pakistanu u posljednjih 18 mkeseci. On je priznao da je član ekstremističke grupe Lashkar-e-Taiba koju je Indija optužila i za neke ranije napade u zemlji.

Istovremeno su na međunarodnom aerodromu u New Delhiju u petak rano ujutro odjeknuli zvuci slični onima iz vatrenog oružja, što je pojačalo strahovanja nakon napada u Mumbaiju.

Kako je javila TV-stanica NDTV, policija i komandosi su primijetili jedno vozilo u kojem se nalazio samo vozač, ali je on uspio pobjeći s mjesta incidenta, prenio je Reuters.

Indija je ranije saopćila da je ubijeno devet ekstremista koji su učestvovali u napadima u Mumbaiju, dok je jedan uhapšen.

Američki analitičari, međutim, upozoravaju kako je moguće da je u napadima učestvovalo više od 10 ekstremista i da su možda neki i uspjeli umaknuti sigurnosnim snagama.

"Mislim da ih ima još. Moji izvori mi tvrde da su bila najmanje 23 napadača", izjavio je Farhan Ali, koji je nekada radio kao analitičar za Centralnu obavještajnu agenciju (CIA).

U nizu terorističkih napada na nekoliko lokacija u Mumbaiju, koji su počeli 26. novembra, povrijeđeno je više od 320 osoba.

Na meti terorista bili su glavna željeznička stanica u Mumbaiju, luksuzni hoteli Taj Mahal i Traident-Oberoi, židovski centar, bolnica i popularni restorani.