Glas Amerike
0

Pakistan će biti najveći izazov za Obamu

FENA
Raketni odbrambeni sistem u Evropi i Iran samo su neki od izazova s kojima će se suočiti izabrani američki predsjednik Barack Obama na vanjskopolitičkom planu, prenosi VoA u srijedu.

Obama je obećao da će zadržati Sjedinjene Države snažnima i sigurnima, ali da će se više oslanjati na diplomatiju nego na vojnu silu.

Zbigniew Brzezinski, savjetnik za Nacionalnu sigurnost u administraciji Jimmyja Cartera i savjetnik Baracka Obame, vjeruje da bi pregovori, a ne sila, prije mogli dovesti do rezultata u odnosima s Iranom.

Robert Hathaway iz međunarodnog centra za znanstvenike Woodrow Wilson vjeruje pak da će Pakistan biti najveći izazov novog predsjednika: "Pakistan je na rubu raspada. To je velika zemlja, šesta najveća na svijetu po broju stanovnika. Posjeduje nuklarno oružje. Trenutno je iznimno nestabilna i politički i ekonomski, ustvari je na rubu bankrota."

Hathaway dodaje da Obamino porijeklo i činjenica da je dio djetinjstva živio u Indoneziji daju sljedećem predsjedniku jedinstvenu perspektivu na vanjsku politiku.