Zatvara se i zračni prostor za SAD?
0

Pakistan: Blokada konvoja NATO-a se nastavlja

SRNA
Yousuf Raza Gilani
Yousuf Raza Gilani
Blokada prolaska konvoja NATO-a u Afganistan preko Pakistana nastaviće se narednih nedjelja, rekao je pakistanski premijer Yousuf Raza Gilani.

Gilani u intervjuu za BBC ne odbacuje ni mogućnost zatvaranja pakistanskog zračnog prostora za SAD.

Pakistan je blokirao konvoje kao znak protesta zbog američkih napada iz vazduha prije dvije sedmice kada su poginula 24 pakistanska vojnika na dva granična punkta na granici sa Afganistanom.

NATO se izvinio ranije za napade iz vazduha nazivajući ih "tragičnim nenamjernim incidentom", a Bijela kuća je saopštila da je riječ o tragediji.

Ipak, na pitanje BBC-ja da li smatra da su napadi bili namjerni i prethodno planirani on je odgovorio da po svim pokazateljima jesu.

On je dodao da Pakistan i SAD treba da više vjeruju jedni drugima. 

"Nepovjerenje postoji i radimo na tome. Mislim da moramo da poboljšamo naše odnose i da više vjerujemo jedni drugima", rekao je Gilani.
Na pitanje u vezi sa predsjednikom Asifom Ali Zardarijem on je rekao da su medicinski testovi pokazali da se njegovo stanje poboljšava. 

On je dodao da Zardari prima lijekove za srce u bolnici u Dubaiju, demantujući informacije da je Zardari imao moždani udar i da je napisao pismo ostavke. 

"Zašto bi dao ostavku? On ima podršku cijelog parlamenta", rekao je Gilani, odbacujući navode da vojska pokušava da izgura predsjednika sa njegove pozicije. 

U međuvremenu, pakistanski zvaničnici potvrdili su da su američki zvaničnici napustili aviobazu Shamsi u Balučistanu.

Američki ambasador u Islamabadu Cameron Munter rekao je pakistanskoj televiziji prošle sedmice da je vojska u skladu sa zahtjevom vlasti napustila avio bazu Shamsi.

Vjeruje se da je baza Shamsi korištena u napadima bespilotnim letjelicama CIA na talibane i mete Al Qaide u plemenskim regionima na sjeverozapadu Pakistana, na granici sa Afganistanom.
Međutim, ne očekuje se da će napuštanje baze Shamsi značajno smanjiti napade bespilotnim letjelicama u Pakistanu, javila je agencija AP.