Svijet
0

Pakistan: 12 mrtvih u eksploziji bombe na autobuskoj stanici

FENA
Najmanje 12 osoba poginulo je u ponedjeljak, a pedesetak povrijeđeno u eksploziji bombe na autobuskoj stanici u pakistanskom gradu Jamrudu, u blizini s afganistanskom granicom, saopćili su zvaničnici sigurnosti.

Bomba je eksplodirala u blizini lokalne pijace u ovom gradu plemenskog okruga Hiber (na sjeverozapadu zemlje), u blizini autobuske stanice gdje je bilo mnogo ljudi koji su čekali autobus, izjavili su zvaničnici.

"Dvanaest osoba je poginulo, a još pedesetak je povrijeđeno. Eksplozja je oštetila deset automobila i petnaestak prodavnica", izjavio je agenciji AFP Jehangir Azam, lokalni zvaničnik, navodeći prvi bilans od devet mrtvih.

Prema prvim informacijama, eksploziju je uzrokovalo vozilo s eksplozivom. Pokušavamo da saznamo da li je vozilo jednostavno eksplodiralo ili je ciljalo neku metu, dodao je Mutahir Zeb, drugi lokalni zvaničnik.

Sjevernozapadni pakistanski okruzi se smatraju skloništima pobunjenih talibana i grupa povezanih s El-Kaidom. Oni su također poprište brojnih napada i mete američkih bespilotnih letjelica.

Ova eksplozija se dogodila nakon krvavog vikenda u Pešavaru, velikom gradu na sjeverozapadu Pakistana, koji se nalazi na ulazu u plemenske oblasti. Pakistanski talibani su preuzeli odgovornost za napad u subotu navečer na aerodrom Pešavar, na kojem se nalazi i baza zračnih vojnih snaga, a u napadu je poginulo pet osoba.

Snage sigurnosti i pet pobunjenika su se sklonili u zgradu koja je u izgradnji, u blizini aerodroma razmjenjujući pucnjavu u nedjelju ujutro. Pet pobunjenika je poginulo, kao i jedan policajac, saopćile su vlasti.