Washington
0

Paketi poslani u septembru iz Jemena u Chicago bili su "proba"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki zvaničnici su polovinom septembra presreli pakete koji su iz Jemena poslani u Chicago i koji su najvjerovatnije predstavljali "probu" za eksplozivne naprave pronađene prošle sedmice, objavila je u ponedjeljak navečer televizija ABC.

Paketi pronađeni u septembru sadržavali su razne predmete, među kojima knjige s vjerskim sadržajem i jedan kompjuterski hard disk, ali ne i eksploziv, objavio je ABC pozivajući se na jednoga visokog američkog zvaničnika koji je želio da ostane anoniman.

Paketi su poslani po nekome ko je imao veze s Al-Qaidom na Arapskom poluotoku, precizirao je taj zvaničnik.

"Za Al-Qaidu je uvijek važno da izvrši probe", komentirao je na televiziji ABC Dick Clarke, bivši zvaničnik za protuterorističku borbu u Bijeloj kući.

"U ovom slučaju, oni su htjeli pratiti pakete kako bi tačno znali kada će oni negdje stići i kako odrediti minutažu da bomba eksplodira na pravom mjestu, vjerovatno iznad Chicaga", kazao je on.

Nakon ovog otkrića u septembru američke obavještajne agencije su pratile poseban interes za Chicago koji je pokazala Al-Qaida na Arapskom poluotoku.

Dva paketa bombe, koja su sadržala dovoljno eksploziva da raznesu avion, pronađena su u petak u Velikoj Britaniji i u Dubaiju.

Paketi koji su iz Jemena poslani preko transportnih službi FedEx i UPS i koji su pronađeni zahvaljujući saudijskim obavještajnim službama bili su upućeni sinagogama u Chicagu.