Barack Obama
0

"Paket poticaja spasio je SAD od druge depresije"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pozdravio učinke zakona o ekonomskim poticajima, u prvoj godini od donošenja, ocijenivši da je on spriječio drugu "veliku depresiju" i sačuvao dva miliona radnih mjesta.

Obama je naglasio da je američka ekonomija u godinu dana od ekonomskog pada od šest posto, došlo do ekonomskog rasta od gotovo šest posto, za što je zasluge pripisao i zakonu o poticajima.

Istodobno je priznao da zbog visoke stope nezaposlenosti od 9,7 posto, mnoge porodice "ne osjećaju oporavak" ekonomije.

"Naš je posao daleko od obavljenog, ali smo spasili ekonomiju od najgore krize", rekao je Obama u prigodnom govoru u Bijeloj kući.

"Godinu dana poslije, najviše zahvaljujući zakonu o oporavku, druga depresija više nije mogućnost", dodao je.

Uz Obamin govor Bijela kuća objavila je brojčane podatke o učincima vladinih poticaja širom SAD-a, a potpredsjednik Joe Biden napisao je prigodni članak u listu USA Today. U njemu je istakao da su zahvaljujući poticajima stvorena radna mjesta, uvedne porezne olakšice, i pokrenuti brojni infrastrukturni projekti, te najavio da "najbolje tek dolazi".

Ofanziva Bijele kuće usmjerena je na kritike opozicionih republikanaca koji, kao i gotovo sve mjere Obamine administracije, odbacuju zakon o poticajima kao beskorisno rasipanje i finansiranje iz duga, koje nije donijelo obećano smanjenje nezaposlenosti.

Na udaru su republikanski zastupnici u Kongresu koji su svi glasali protiv zakona o poticajima, a u svojim si izbornim jedinicama pripisuju zasluge za sredstva koja lokalne zajednice primaju iz paketa poticaja.

Administracija ukazuje i na hipokriziju republikanskih guvernera, koji primaju sredstva iz zakona koji oštro kritiziraju.

"Rečeno nam je da će zakon o poticajima pokrenuti ekonomiju, smanjiti nezaposlenost i vratiti povjerenje potrošača", izjavio je kongresnik Kevin Brady, republikanac iz Teksasa.

"Tu smo godinu dana kasnije i izgubili smo četiri miliona radnih mjesta, a nezaposlenost je skočila do neba", dodao je.

Obama je rekao da ne prihvata negativni republikanski "spin".

"Željeni napredak u otvaranju radnih mjesta nije ostvaren, ali će zato u 2010. zakon o poticajima spasiti ili stvoriti još 1,5 miliona radnih mjesta, što će ukupno biti 3,5 miliona", kazao je.

U SAD-u je od početka recesije u decembru 2007. izgubljeno 8,4 miliona radnih mjesta.

Bijela kuća je u saopćenju pod nazivom "Oporavak u brojevima" istakla da zakon o poticajima djeluje u cijeloj zemlji, stvarajući radna mjesta i potičući ekonomski rast. U prvoj godini pokrenuto je 55.000 infrastrukturnih i drugih projekata, a američkim porodica i tvrtkama osigurano je 120 milijardi dolara poreznih olakšica.

Prema nestranačkom Kongresnom uredu za proračun (CBO), zakon o oporavku odgovoran je za čak 2,4 miliona radnih mjesta do kraja 2009.

Privatni prognostičari poput IHS Global, Moody's Economy, CEA, pa čak i konzervativnog American Enterprise instituta, utvrdili su da je zakon zaslužan za oko dva miliona radnih mjesta.

Također se ističe da je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom tromjesečju 2009. rastao za 5,7 posto, najviše u posljednjih šest godina, a mnogi ekonomisti kažu da je to uglavnom zbog zakona o oporavku.