SAD
0

Paket od 789 milijardi dolara kao ekonomski poticaj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pregovarači Predstavničkog doma i Senata američkog Kongresa postigli su dogovor oko svoje dvije verzije prijedloga zakona o ekonomskim poticajima, smanjivši ukupnu vrijednost paketa na 789 milijardi dolara, objavio je u srijedu čelnik senatske većine Harry Reid.

"Zakoni su prilično izjednačeni i sa zadovoljstvom mogu objaviti da smo uspjeli premostiti razlike", rekao je Reid na press konferenciji.

"Kao i u svim pregovorima, tu je bilo uključeno uzimanje i davanje, što je blago rečeno", dodao je.

Pregovarači su radili do kasno u noć kako bi otklonili razlike između dvije verzije zakona o poticajima, navode američki mediji.

Predsjednik Barack Obama rekao je kako želi da zakon dođe na njegov sto do Predsjedničkog dana, 16. februara.

Reid je pohvalio troje "hrabrih" republikanskih senatora koji su prešli crtu stranačke podjele i podržali zakon: senatorice Susan Collins i Olympiu Snowe iz Mainea i Arlena Spectera iz Pensilvanije.

Od ukupno 219 republikanaca u Kongresu njih troje je jedino podržalo zakon, kojem je namijenjena središnja uloga u naporima administracije Baracka Obama na izvlačenju SAD-a iz najteže recesije u posljednjih nekoliko desetljeća.

Collins je kazala kako je prijedlog sada vrijedan 789 milijardi dolara, dok je senatska verzija iznosila 838 milijardi a ona Predstavničkog doma 819 milijardi dolara.

Reid je ocijenio da srednja verzija stvara temelje za otvaranje više radnih mjesta nego senatski zakon, a i manje trošenje nego prijedlog Predstavničkog doma.

Prema navodima demokratskih izvora, glavna obilježja dogovorenog prijedloga su da će 35 posto zakona biti porezne olakšice, a 65 posto potrošnja. Porezne olakšice za zaposlene smanjene su s 1.000 dolara po obitelji i 500 po pojedincu, na 800 odnosno 400 dolara.

Za pomoć saveznim državama ostavljene su 44 milijarde dolara, uključujući novac za školstvo i druge službe, dok su ranije bila predviđena dvostruko veća sredstva. Za modernizaciju i popravak škola predviđeno je šest do devet milijardi dolara, što je također znatno manje od prvotno planiranih sredstava.

Senator Max Baucus, predsjednik senatskog Odbora za finansije najavio je da bi Predstavnički dom o zakonu mogao glasati u četvrtak, a Senat u petak.

Vijest da su ključni zastupnici postigli sporazum o zakonu o poticajima umjereno je podigla vrijednost dionica na Wall Streetu. Nakon dnevnih oscilacija, trgovanje je zaključeno rastom indeksa Dow Jones za 50 bodova na 7.939, poslije gubitka u utorak od 382 boda.

Indeks Standard & Poor's 500 rastao je za šest bodova na 833, a tehnološki indeks Nasdaq za pet bodova na 1.530, prenijela je Hina.

Odnos dionica koje su rasle prema onima koje su padale na njujorškoj berzi NYSE, bio je tri prema dva, a opseg trgovanja 1,36 milijardi dionica.