Svijet
4

Paddy Ashdown ponovo aktivan: Pokrenuo projekat kojim želi promijeniti britansku politiku

Piše: M. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown osnovao je pokret MoreUnited.uk (Više ujedinjeni) kojim želi promijeniti britansku politiku. Za razliku od onih koji se bore protiv imigranata, EU i različitosti, ovaj pokret se zalaže upravo za to, kao i za obične građane.

Riječ je o start-up projektu koji je, kako tvrde na svojoj stranici, napravljen da bi dao glas milionima otvorenih i tolerantnih ljudi u Britaniji koji osjećaju da politički sistem više ne govori za njih.

"Naš cilj je omogućiti tim ljudima da učestvuje i mijenjaju politiku na način koji nije bio moguć ranije - koristeći moć interneta da se transformiše način finansiranja političara, olakšavajući modernim i progresivnim parlamentarcima da budu izabrani i kreiraju novi centar političke gravitacije u Velikoj Britaniji", navodi se u objašnjenju.

Članovi pokreta ističu kako nisu politička stranka i da ne podržavaju kandidate na izborima, već da će pokretati promjene dajući kandidatima finansijske i ljudske resurse. Kandidati moraju podržavati njihove principe.

"Tradicionalni politički sistem više ne govori za većinu ljudi. MoreUnited.uk će to promijeniti dajući običnim glasačima pravu moć van političkog sistema. Želimo vas ohrabriti da napravite pozitivnu i otvoreniju vrstu politike", rekli su iz pokreta.

Jedan od ciljeva im je udaljiti britansku politiku od ekstremizma, a njihovi principi su: efikasno tržište zasnovano na ekonomiji koja zatvara jaz između bogatih i siromašnih, moderna demokratija koja podržava građane radije nego političare, zelena ekonomija koja štiti okoliš i radi na oporavljanju od klimatskih promjena, otvoreno i tolerantno društvo koje slavi svoje različitosti, Velika Britanija koja udomljava imigrante, ima međunarodnu saradnju i blisku vezu sa EU.

"Pokret će podržati kandidata kojeg naši članovi odaberu", rečeno je.

Osim Paddyja Ashdowna članovi pokreta su ugledni stručnjaci iz oblasti medicine, tehnologije, okoliša, pravosuđa, medija, zabavne industrije, filantropi, biznismeni i akademici. Do sada se ovom pokretu pridružilo više od 5.000 ljudi. Bivši visoki predstavnik u BiH radi na promociji ovog pokreta koji radi na principima sličnim Liberalno-demokratske stranke Britanije kojom je Ashdown predsjedavao od 1988. do 1999. godine.