Svijet
0

Pada ugled kraljevske porodice u Engleskoj

FENA
Vodeći britanski dnevnici podsetili su na val kolektivne žalosti koji je nakon smrti princeze Diane zahvatio zemlju. Prema istraživanju javnog mnijenja, poštovanje prema kraljevskoj porodici i Kući Windsor spalo ja na 49 %. Stručnjaci za britanski politički sistem kažu da kraljevska porodica sasvim sigurno neće ignoristai ove podatke.

The Guardian ocjenjuje kako je pomen trebalo da bude trenutak kada će se nacija u tišini sjetiti pokojne princeze, ali da se sve iskompliciralo i preraslo u jednu od najtežih sedmica za kraljevsku porodicu još od trenutka Dijanine smrti.

List piše kako je najprije saopćeno da će pomenu prisustvovati i supruga princa Charlesa Camilla Parker Bowles, s kojom je on bio u vezi dok je bio u braku s Dijanaom, da bi naknadno zbog negodovanja u javnosti bilo rečeno da se gospođa Parker Bowles ipak neće pojaviti.

Guardian za taj nesporazum optužuje princa Charlesa, koji je navodno osobno insistirao na tome da se njegova sadašnja supruga treba pojaviti.

Daily Telegraph je pred ovaj pomen naručio istraživanje javnog mnijenja, čiji se rezultati, kako navodi, neće dopasti kraljevskoj porodici. Prema toj anketi broj građana koji kažu da poštuju Kuću Windsor prvi put je pao na 49 posto.

Kada je Dijana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, kraljevska porodica bila je kritizirana zbog toga što je, ne pokazujući emocije, ostala na svome imanju u Škotskoj i nije se odmah pridružila naciji koja je vrlo javno oplakivala princezu u Londonu.

Prema anketi koju je naručio Daily Telegraph svega šest posto građana smatra da se kraljevska porodica od toga trenutka do danas promijenila nabolje, dok čak svaki četvrti ispitanik vjeruje da se promijenila nagore.

Jedan od vodećih stručnjaka za britanski politički sistem Vernon Bogdanor rekao je listu da će Bakingemska palača proučiti rezultate ankete i kako sebi neće moći dozvoli da ih ignorira.

Britanska monarhija se u prošlosti mijenjala u skladu s raspoloženjem javnog mnijenja i tako će biti i u budućnosti, predviđa Bogdanor u Daily Telegraphu.