"Konačni udarac" snaga nove vlade
0

Pada Gadafijev rodni grad Sirt, zauzeti glavni objekti

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Snage nove prelazne vlade načinile su značajan napredak u borbi za Sirt, rodni grad svrgnutog libijskog vođe Muamera Gadafija. Zapovjednici Nacionalnog prelaznog vijeća izjavili su da su osvojili glavnu bolnicu, univerzitet i konferencijski centar Ouagadougou, a borbe se i dalje vode na ulicama grada, objavio je BBC.

Snage nove vlade gotovo su zazele Gadafijev rodni grad, a zvaničnici prelaznog vijeća su istakli da će nakon pada Sirta proglasiti nacionalno oslobođenje, čak i ako ne uhvate Gadafija.

Pro-Gadafijeve snage kontrolišu pustinjsku enklavu Bani Walid, ali se smatra manje značajnim jer odatle nema izlaznih puteva koji bi vodili van zemlje.

Nacionalno prelazno vijeće potvrdilo je zauzimanje nekoliko ustanova u Sirtu, među kojima je i glavna bolnica, a kako su saopćili, pritvoreno je nekoliko osoba za koje se sumnja da su lojalni Gadafiju.

Prema navodima AP-a, snage lojalne Gadafiju i dalje pod kontrolom drže palaču bivšeg libijskog vođe, nekoliko rezidencijalnih zgrada i hotel u blizini Zelenog trga u središtu Sirta.

U gradu je ostalo nekoliko hiljada civila.

U "konačnom udarcu" na Sirt snage nove vlade koriste teško naoružanje, a na zgradama koje kontrolišu su smješteni snajperisti.

Podsjetimo, Gadafi je prošle sedmice audio porukom apelovao na Libijce da izađu na ulice "u milionima" i da se odupru vođama nove vlade.