Ukrajina
0

Pad ukrajinske monete predsjedništvo povezuje sa Sorošem

FENA
George Soros
George Soros
Ukrajinsko predsjedništvo je ocijenilo u ponedjeljak da se spektakularni pad nacionalne monete može objasniti utjecajem američkog milijardera Georgea Sorosa, koji se u novembru tajno sastao s premijerkom Julijom Timošenko.

"Premijerka se ponaša kao da ni ona ni njena vlada nemaju ništa s padom nacionalne monete. Ipak, prvi val pada kursa ukrajinske hrivnje počeo je upravo poslije tajnih razgovora premijerke Timošenko s financijskim špekulantom Georgeom Sorosem", izjavio je šef predsjedničlke administracije Viktor Baloga.

Timošenko se susrela sa Sorosem u novembru blizu Kijeva. Zamjenik premijerke je tek desetak dana kasnije potvrdio da je došlo do tog susreta i da su se razgovori odnosili na utjecaj svjetske krize na Ukrajinu.

Hrivnja je pretrpjela jednu od najgorih devalvacija na svijetu otkako se intenzivirala financijska kriza u septembru.

Timošenko je optužila predsjednika Viktora Juščenka da je namjerno izazvao pad monete kako bi se obogatio i oslabio njenu vladu.

"Premijerkine posljednje optužbe znače, de facto, početak njene predsjedničke kampanje", jer se naredni predsjednički izbori očekuju početkom 2010. godine u Ukrajini, kazao je Baloga.