Njemačka
0

Pad popularnosti vlade Angele Merkel

FENA
Demokršćansko-liberalna vlada njemačke kancelarke Angele Merkel izgubila je, nepuna tri mjeseca nakon dolaska na vlast, na popularnosti te da se trenutno održavaju parlamentarni izbori ne bi osvojila potrebnu većinu, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja sedmičnika "Stern" i medijske kuće RTL, objavljenog u srijedu.

Glavni razlog pada popularnosti koalicijske vlade pad je podrške manjem partneru u vladi, Liberalno- demokratskoj stranci (FDP). Dok su liberali na izborima krajem septembra prošle godine osvojili 14,6 posto, sada bi istu stranku biralo samo 10 posto birača. Zajedno s 35 posto koje bi osvojila demokršćanska Unija CDU/CSU, koalicijska vlada bi osvojila 45 posto mjesta u parlamentu, što nije dostatno za većinu.

Istodobno stranke tzv. lijevog bloka, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zelenih i stranka Ljevice, osvojile bi 47 posto, a time i većinu u Bundestagu.

Razloge za pad popularnosti liberala a i vlade stručnjaci vide u razočaranosti FDP-ovih pristaša, među njima u prvom redu samostalnih poduzetnika, radom vlade Angele Merkel.

  • FDP je prije izbora kod svojih pristaša pobudio mnoga očekivanja koja se sada ne ostvaruju, smatra direktor agencije Forsa koja je za potrebe Sterna i RTL-a provela ispitivanje. Obećanja se uglavnom odnose na smanjenje poreza i nameta za poduzetnike. Planirana porezna reforma, međutim, još uvijek nije stupila na snagu, a s obzirom na trenutno kritično stanje javnih financija i njezina primjena se zasad razmatra.

U ukupnoj ocjeni rada ispitanici su drugom po redu kabinetu Angele Merkel dali srednju ocjenu "zadovoljavajuće".

Prva dva mjeseca rada vlade Angele Merkel okarakterizirale su osim toga i trzavice između stranaka koalicije te kritika nekih dijelova Kršćansko socijalne unije (CSU) na način vođenja vlade Angele Merkel, prenosi Hina.