Svijet
0

Pad jednog od dva ruska aviona sigurno teroristički čin

NINA
Prema prvim procjenama, pad Tupoljeva 154, jednog od dva ruska aviona u kojem je bilo 46 putnika i osam članova posade, u utorak navečer južno od Moskve bio je ''teroristički akt'', potvrdio je glasnogovornik ruske federalne službe sigurnosti FSB, a danas je i jedna islamistička skupina preuzela odgovornost za pad oba aviona.

Glasnogovornik FSB-a je izjavio, javlja AFP, da su na olupini aviona TU 154 pronađeni tragovi eksploziva te da je potvrđen izvještaj avio kompanije "Sibir" da je posada tog aviona aktivirala signal SOS nedugo prije nego je avion nestao s radara.

Islamistička skupina "Brigade Islambouli" se oglasila saopštenjem na web stranici koju koriste muslimanski militanti, u kojem objašnjava da je u svakom avionu bilo pet mudžahedina. "Naši sveti ratnici uspjeli su oteti dva ruska aviona i bili su uspješni usprkos problemima u početku", navodi se u saopštenjima Brigade Islambouli i dodaje kao je to tek ''prvi napad'' u cijeloj seriji atentata koji slijede kako bi ''dali podršku i osigurali pobjedu muslimanske braće u Čečeniji i drugim muslimanskim područjima koji trpe nevjerništvo Rusije''.

Od dva ruska aviona koja su krenula sa moskovskog aerodroma Domodedovo, jedan, Tupoljev 154 sa 46 putnika i osam članova posade, pao je u utorak navečer oko 23 sata po mjesnom vremenu u području Tule, 180 km južno od Moskve, a drugi, Tupoljev 134 u kojem su bila 34 putnika i osam članova posade, gotovo istodobno se srušio u predjelu Rostova na Donu.