Svijet
1

Pad ekonomske aktivnosti u privatnom sektoru eurozone

SRNA
Uticajni institut za praćenje svjetskih tržišnih kretanja "Markit" objavio je danas da su ekonomske aktivnosti u privatnom sektoru 17 zemalja članica evrozone zabilježile najveći pad u protekle tri godine.

U drugoj po veličini evropskoj privredi, francuskoj, bilježi se najbrži pad aktivnosti još od aprila 2009. godine.

U oba slučaja, indeks privredne aktivnosti pao je ispod 50 poena, pri čemu vrijednosti iznad 50 poena ukazuju na rast, a one niže na pad.

Preliminarni indeks menadžera nabave za područje eurozone pao je u posljednjih mjesec dana za više od tri poena, što je najveći negativni pomak od juna 2009. godine.

Rezultati Markitovog istraživanja, koji su objavljeni jutros, neposredno nakon završetka samita šefova država i vlada zemalja članica EU koji se bavio ostankom Grčke u eurozoni i budućnošću eura, nisu u prvi čas privukli veliku pažnju, mada su, prema riječima ekonomskih analitičara, veoma loši.

Ovi podaci ukazuju na mogući pad bruto domaćeg proizvoda u evroregiji od najmanje 0,5 posto u drugom kvartalu 2012. godine i, uz procjene o otporu Evropske centralne banke snižavanju kamatnih stopa ispod jedan posto, jedinu dobru vijest predstavlja podatak o posustajanju stope inflacije.