Svijet
8

Pad Airbusa A320: Dolina Bleone je jedan od najzabačenijih predjela Francuske

Klix.ba
Mjesto na kojem se avion Germanwingsa srušio danas nešto prije 11 sati poznato je po svojoj zabačenosti, slaboj naseljenosti i pejzažu od kojeg zastaje dah.
Foto: TripAdvisor
Foto: TripAdvisor

Sa vrhovima planina prekrivenim snježnim prekrivačem dolina Bleone popunjena je malim, ali raštrkanim selima među kojima se nalaze polja sa sadnicama jabuka i krušaka.

Foto: TripAdvisor
Foto: TripAdvisor

Veliki broj ovih sela nastalih u 19. vijeku zapravo su napuštene lokacije koje danas služe samo kao turistička odredišta sa vrlo malo stalnih mještana. Kroz dolinu prolazi jedna jedina cesta uz koju se nalaze stare crkve i koja je poznata kao put za planinare i ljubitelje udaljenih francuskih predjela.

Foto: TripAdvisor
Foto: TripAdvisor

Upravo te karakteristike doline otežavaju pristup mjestu nesreće, a pojedini zvaničnici tvrde da je olupini aviona moguće prići isključivo iz zraka, tj. helikopterima.

Policija i predstavnici lokalne vlasti zamolili su stanovnike najbližeg većeg naselja Digne da ne prilaze mjestu nesreće i da do daljnjeg izbjegavaju korištenje lokalnih puteva zbog što bolje prohodnosti za vozila policije i drugih agencija.