Gube bitku protiv eksploatatora
0

FOTO+VIDEO / Ovo su posljednji članovi plemena Awa koje izumire

Sarajevo-x.com
U srcu Amazonske džungle u južnoj Americi, na granici Brazila i Perua živi pleme Awa. Oni su nomadski lovci-sakupljači, veoma vješti s lukom i strijelom. Međutim, ovo pleme, jedno od rijetkih preostalih u Brazilu, polako nestaje. Gube bitku protiv stranaca koji ilegalno zauzimaju njihovu zemlju, te protiv drvosječa koji uništavaju njihov raj.

Pleme Awa danas broji najviše do 100 članova. Očajnički pokušavaju sačuvati svoj tradicionalni način života, no postoji velika bojazan da će svi uskoro izumrijeti, jer su sa uljezima počele stizati i razne bolesti, na koje oni nisu imuni.

Šuma je jedini izvor hrane za pripadnike plemena Awa, međutim, umjesto da love i sakupljaju hranu posljednjih godina oni se skrivaju u najtamnijim dijelovima šume, kako bi izbjegli uljeze, one koji dolaze da bi lovili iz zabave i drvosječe koji ilegalno uništavaju šumu.

"Drvosječe uništavaju zemlju. Ovo je indijanska zemlja. Ja sam ljut, veoma sam ljut na drvosječe", kazao je Pire’i Ma’a, pripadnik plemena, u razgovoru za humanitarnu organizaciju Survival International, prenosi Daily Mail.

"Za mene lov nije igra. Moja djeca i ja smo gladni", dodao je on.

Nedavni podaci su pokazali da je dio šume, gdje je nastanjeno pleme Awa, pretrpjelo veće krčenje šuma od bilo kojeg drugog autohtonog teritorija u Amazonu tokom 2009. godine. Naime, 31 posto šume koju nastanjuje pleme Awa ilegalno je posječeno.

Mnoge nevladine organizacije pozvale su vlast da pomogne plemenu koje nestaje, no do sada ništa nije učinjeno. Eksploatatora je sve više.

Pretpostavlja se da vlast i ne želi učiniti ništa, jer je još prije 40 godina na području koje naseljavaju Awe pronađena željezna ruda. Napravljena je i pruga koja prevozi tu sirovinu, a buldožeri neprestano krče šumu.

Za pleme Awa postalo je gotovo nemoguće da dođu do hrane, odnosno do životinja, voća i bobica.

Satelitski snimci pokazuju da se krčenje šuma u tom dijelu Amazona naglo povećao tokom protekla dva desetljeća.

Jedan brazilski antropolog izjavio je da se indijansko pleme suočava sa genocidom, te dodao da će svi članovi izumrijeti ukoliko vlasti nešto hitno ne poduzmu.

"Gledamo tragediju koja se odvija pred našim očima, a uzrok je samo to što brazilske vlasti nisu sposobne da zaštite teritoriju plemena Awa", kazao je direktor Survival Internationala, Stephen Corry.

Humanitarna organizacija sada je na svojoj stranici omogućila svima koji žele pomoći u spašavanju plemena i njihove teritorije da direktno kontaktiraju brazilsku vladu ili na drugi način reaguju klikom na "Act now" na stranici Survivalinternational.org.