Supruga imama Feisala Raufa
0

"Ovo nije islamofobija, SAD mrzi muslimane"

Sarajevo-x.com
Daisy Khan
Daisy Khan
Izgradnja Islamskog kulturnog centra u blizini Svjetskog trgovinskog centra (SCT) u New Yorku izazvala je brojne polemike, a pristalice i protivnici gradnje džamije nedavno su protestvovali u središtu Manhattana. Oglasila se i supruga imama Islamskog kulturnog centra, koja je odnos Amerike prema muslimanima uporedila sa diskriminacijom Jevreja.

"Ovo je poput metastaziranog antisemitizma. Tako se mi sada osjećamo. To nije islamofobija, to je nešto gore, to je mržnja prema muslimanima i mi smo duboko zabrinuti", kazala je Daisy Khan, supruga imama Feisala Abdula Raufa. Supruga imama je dodala i to da će Islamski centar, koji je nazvan Park51, biti građen iako se tome protive brojni Njujorčani.

Inače, Daisy Khan će ovih dana održati nekoliko predavanja u Saudijskoj Arabiji, u Abu Dhabiju, Qataru i drugim zemljama, gdje će govoriti o odnosu Amerike prema muslimanima koji žive u toj zemlji, a stupila je u kontakt i sa rabinom Joyom Levitom iz jevrejske zajednice na Manhattanu, koji podržava gradnju džamije na mjestu gdje su stajali njujorški blizanci uništeni u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Iako Khanova vjeruje da mržnja prema muslimanima postoji i da je to razlog za zabrinutost, ona ipak tvrdi da Ustav SAD-a štiti muslimane, bolje od ustava brojnih islamskih zemalja.

"Ako pogledamo američku Deklaraciju o nezavisnosti, uvidjet ćemo da se govori o načelima koji su u skladu sa islamom. Američki Ustav štiti prava muslimana i omogućava im više toga no što im omogućavaju ustavi u islamskim zemljama", navela je Khan za list "Al Wasat".