Svijet
0

Ovako će biti saopćeno da se Kate Middleton porodila

Klix.ba
Vojvotkinja od Cambridgea, Kate Middleton, bi se trebala poroditi najkasnije do kraja sedmice, a prema ranijim prognozama doktora termin za porod je upravo danas (ponedjeljak). Britanija, ali i zemlje pod britanskom krunom, s nestrpljenjem očekuju dolazak bebe na svijet.

Beba, muško ili žensko, još uvijek nije poznato, je već sada među najpoznatijim osobama na svijetu. Uz to će naravno dobiti i ogromno bogatstvo. Na kraju krajeva radi se o nasljedniku ili nasljednici britanske krune.

Vijest o trudnoći Kate Middleton svijet je prvi put saznao u decembru, kada je vojvotkinja bila hospitalizirana zbog akutne jutarnje mučnine. Od tog momenta mediji su u stopu pratili kraljevski par, Kate i Williama.

Beba će se roditi u St. Mary bolnici u Londonu, gdje je i princeza Diana rodila Williama. Mediji su već spremni, a ispred bolnice su fotoreporteri koji danima čekaju da fotografišu nekoga iz kraljevske porodice ili bilo šta drugo vezano za porod. Svi žele prvi objaviti vijest.

A ko će prvi saznati? Stvari stoje ovako. Među prvima koji će saznati da je budući nasljednik ili nasljednica britanske krune došao na svijet su svakako kraljica Elizabeth II, britanski premijer David Cameron, te guverneri svih ostalih zemalja komonvelta, kao i ostali članovi kraljevske porodice.

Izvor iz kraljevske palače kazao je za CNN da će vijest da je vojvotkinja rodila stići u obliku formalnog biltena, kojeg će potpisati medicinsko osoblje bolnice St. Mary, i to u pratnji policije. Dakle, vozilo u kojem će biti vijest o porodu će pod policijskom pratnjom što je prije moguće stići do Buckinghamske palače.

Obavijest će potom biti postavljena na stalak u dvorištu palače. To će ujedno biti prva prilika za okupljenje, ali i gledatelje i čitatelje širom svijeta, da saznaju da li je Britanija dobila narednog kralja ili kraljicu.

Nakon što obavijest bude postavljena na stalak, iz ureda za odnose s javnošću Buckinghamske palače će biti poslano saopćenje za javnost. Očekuje se, ali nije potvrđeno, da će saopćenje prvo biti objavljeno na Twitteru.

Novinari ispred bolnice St. Mary (Foto: AFP)
Novinari ispred bolnice St. Mary (Foto: AFP)

Ono što također prati rođenje kraljevske bebe su svakako kladionice i predviđanja. Naučnici, koji su se bavili genetikom i predviđanjima, kažu da postoje veće šanse da će Kate roditi djevojčicu. Navodno roditelji također još uvijek ne znaju kojeg spola je dijete, to za sada zna jedino ginekolog mlade vojvotkinje. Ukoliko bude djevojčica, Britanci najviše vjeruju da će dobiti ime Alexandra.

Osim što će ova beba očito biti veoma voljena širom planete, imat će i dobru karijeru - bit će kraljica ili kralj.

Interesantna je i sljedeća činjenica. Da se beba, ako bude djevojčica, kojim slučajem rodila do 2011. godine ne bi imala jednaka prava na tron. Pravila nasljeđivanja krune stara su stoljećima i ona su se prenosila na najstarijeg sina. No, to se 2011. godine promijenilo. Ovo dijete će biti sljedeće na redu za preuzimanje prijestolja nakon Williama, čiji je otac Charles prvi na redu nakon smrti kraljice Elizabethe.

Kate Middleton je od 17. stoljeća prva nevjesta koja nema kraljevsku krv, a koja je ušla u kraljevsku porodicu.

"To je vrlo dobro da će ta beba u kraljevsku lozu donijeti nove gene", kaže dr. Anand Saggar, genetičar iz Londona.

U svakom slučaju, većina se potajno nada da će beba ličiti na mamu, a nikako na dedu Charlesa.