Lech Walesa o nesreći
0

"Ovo je nezamisliva tragedija"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Avionska nesreća u kojoj je u subotu u Rusiji izgubio život poljski predsjednik Lech Kaczynski i poljski zvaničnici je "nezamisliva tragedija", izjavio je Lech Walesa, historijski vođa poljskog sindikata Solidarnost.

"To je nezamisliva tragedija i nezamisliva nesreća", kazao je bivši poljski predsjednik kada je saznao za pogibiju predsjednika koji je krenuo u Katyn, u Rusiji, gdje su u prije 70 godina prema naredbi Josifa Staljina ubijene hiljade poljskih oficira.

"Prije 70 godina u Katynu su Sovjeti ubili predstavnike poljske elite. Danas je tu stradala poljska elita koja je krenula da oda počast ubijenim Poljacima" 1940. godine, izjavio je Walesa za agenciju AFP.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i porodice poljskih oficira koje je prije 70 godina pogubila Staljinova policija, krenuli su u Katinsku šumu, blizu Smolenska, da se okupe na njihovim grobovima.

Predsjednik poljske centralne banke Slawomir Skzypek, vojni zapovjednik Franciszek Gagor i bivši poljski predsjednik u egzilu u Londonu Ryszard Kaczorowski bili su na listi putnika koju je načinio Poljski odbor za čuvanje mjesta nacionalnog sjećanja, koji je organizirao putovanje.

Predsjednik Odbora Andrzej Przewoznik, poslanici i historičari su bili među 85 članova poljske delegacije.

Nesreća 'tupoljeva 154' se dogodila izvan grada Petchorska, u regiji Smolensk, u "gustoj magli", precizirao je zvaničnik odjela za istrage ruskog tužilaštva Vladimir Markin, na kojeg se poziva ruska agencija RIA Novosti.