Svijet
20

Ovo je natraženiji čovjek u Keniji

Klix.ba
Čovjek koji stoji iza napada u Keniji u kojem je ubijeno 147 ljudi trenutno je natraženija osoba u ovoj zemlji. Riječ je o Mohamedu Mohamudu, bivšem učitelju, koji je odgovoran za krvavi napad pripadnika terorističke organizacije Al-Shabab na Univerzitet Garissa.

Napad u Garissi najsmrtonosniji je koji se dogodio u Keniji od bombardiranja Ambasade SAD-a 1998. godine. Za informaciju o Mohamudovoj lokaciji vlasti nude 145.000 dolara.

Porijeklom Somalijac, Mohamud je povezan sa serijom ranijih napada, a vjeruje se i da je odigrao jednu od ključnih uloga u napadu na tržni centar Westgate u Najrobiju 2013. kada je ubijeno 67 osoba.

Studirao je inžinjerstvo u Najrobiju početkom 90-ih godina, a kasnije je radio za humanitarnu organizaciju iz Saudijske Arabije za koju SAD tvrdi da je povezana s Al Kaidom. Od 1997. do 2000. bio je direktor vjerske škole. Nakon toga se pridružio Al- Shabababu u Somaliji, a kasnije je postao vođa iste terorističke grupe u Keniji.

Militantna grupa je preuzela odgovornost za napad u Garissi i navela da je on izvršen u znak odmazde za akcije kenijskih sigurnosnih snaga, koje su dio misije Afričke unije u Somaliji usmjerene protiv Al-Shababa.