Dmitrij Medvedev
0

"Ovo je kraj dominacije SAD-a"

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u četvrtak da je došao kraj eri američke globalne dominacije.

Nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Sankt Peterburgu, Medvedev je rekao da je svijetu potreban "pravedniji finansijski sistem".

Posjeta kancelarke Merkel Rusiji posmatra se kao pokušaj da se smanje napetosti između Moskve i Zapada zbog nedavnog sukoba u Gruziji. Njemačku mnogi smatraju najbližim ruskim saveznikom u Evropi, ali je Merkel kritizirala ponašanje Kremlja tokom krize na Kavkazu.

Ona je istovremeno apelirala na zapadne zemlje da ne prekidaju dijalog s Moskvom.

Razgovori čelnika Njemačke i Rusije organizirani su samo dan nakon dolaska posmatrača Evropske unije na teritoriju Gruzije.

Njihov zadatak je da nadgledaju povlačenje ruskih trupa iz tampon zona oko secesionističkih regija Abhazije i Južne Osetije. Rusija tamo drži svoje trupe od augusta, ali je obećala da će ih povući do 10. oktobra.

Rusija je zainteresirana za njemačku tehnologiju, dok je Nijemcima interesantno rusko tržište, navodi dopisnik BBC-a iz Berlina.

Njemačka uvozi oko 40 posto prirodnog plina iz Rusije, a obje zemlje učestvuju u zajedničkom projektu izgradnje plinovoda ispod Baltičkog mora kojim bi plin iz Sibira bio transportiran do evropskih zemalja.

Dopisnik BBC-a navodi kako mnogi poslovni ljudi u Njemačkoj vjeruju da budućnost njihove zemlje uveliko zavisi od dobrih odnosa s Rusijom.