Svijet
53

Ovih 20 zločina se u Sjevernoj Koreji kažnjava egzekucijom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prodaja dragulja na crnom tržištu, ometanje priprema za rat i iznimno težak čin delinkvencije samo su neki od zločina koji se nalaze na dugoj crnoj listi koja vam, ukoliko ih počinite, garantira smrt u Sjevernoj Koreji.

Nakon što je objavljeno kako je sjevernokorejski diktator Kim Jong-un naredio egzekuciju ministra odbrane i to zato jer je zaspao tokom sastanka te navodno govorio protiv "Vođe" pa je proglašen krivim za izdaju, pojavila se lista od 20 "zločina" za koje se u toj zemlji "gubi glava".

Kako piše Daily Mail, zločini za koje se dobija smrtna kazna podijeljeni su u dvije grupe - obavezna i diskrecijska pogubljenja. Za najmanje njih devet pogubljenje je zagarantovano a među njima su otmica te krađa državne imovine ili privatne imovine. Za krivotvorenje novca ili bijeg iz zatvora možda ćete se i izvući.

Osim kažnjavanja okrivljenog, zakon u Sjevernoj Koreji omogućava i kažnjavanje i članova čak tri generacije njegove porodice. Pošteno suđenje, naravno, ne dolazi u obzir.

Listu zločina za koje se u Sjevernoj Koreji dobija smrtna kazna sastavila je Međunarodna organizacija za ljudska prava na osnovu razgovora sa svjedocima u prebjezima iz te zemlje. Ova organizacija predstavlja više od 150 ljudskih prava na svim kontinentima.

U Sjevernoj Koreji smrtna kazna zagarantovana je svakome ko počini sijedeće zločine: urota protiv države, terorizam, izdaja, uništenje imovine - državne, privatne, vojne, ubistvo, krivotvorenje novca, švercanje nakitom i drugim metalima, prodaja droge, ilegalno poslovanje, nanošenje teških tjelesnih povreda, otmica, silovanje, bijeg iz zatvora te odavanje povjerljivih informacija putem mobitela.

Smrtna kazna može se izvršiti pred streljačkim vodom ili raketnim bacačem za visokorangirane "izdajnike". Osuđenici mogu dobiti i blažu kaznu - preodgoj u tzv. radnim kampovima,